فرار از خانه؛ مد امروز
براي خانواده ها تعطيلي نوروز که البته امسال ۱۵ روزه شده مي تواند يا فرصتي باشد براي در کنار يکديگر بودن و ديد و بازديدهايي که در طول سال کمتر فرصت آن پيش مي آيد يا مسافرت. اما اين آخري براي برخي بهانه اي است براي فرار از تن دادن به رسم و رسوم گذشته و ديد و بازديدها، به عبارتي «تغيير سنت مهماني رفتن به مسافرت». واقعاً دليل اين تغيير جهت و کاهش ميهماني هاي نوروزي چه مي تواند باشد؟ «مد شدن فرار از خانه».اين پاسخ را يک جامعه شناس مي دهد و اشاره مي کند به اين که ميزان ديد و بازديدهاي نوروز به نسبت جمعيت کم شده است و دليل ريشه اي آن کم رنگ شدن روابط اجتماعي به ويژه در شهرهاي بزرگ از حالت معنويت، همدلي، محبت و يکرنگي است.
دکتر امان ا… قرايي مقدم اشاره اي دارد به تبليغ مسافرت در ايام نوروز توسط مسئولان و مي گويد: اگرچه نفس مسافرت رفتن آثار مثبتي دارد اما اين که مسافرت هاي بي رويه در کشور صورت مي گيرد و با افتخار گفته مي شود که مثلاً ۷۰ ميليون مسافرت داشتيم نمي تواند به خودي خودمثبت باشد چرا که همه اين عوامل به ويژه روابط صوري و بي تفاوتي که از گذشته تاکنون بين مردم به وجود آمده ديد و بازديدها را کم کرده است، به عبارتي چند سالي است که «فرار از خانه» مد شده است. خانواده با افتخار مي گويند که حوصله پذيرايي از ميهمان را ندارند و با اين بهانه ايام نوروز را به مسافرت مي روند.
وي ادامه مي دهد: متاسفانه ديد و بازديدها و شب نشيني ها در جمع خانواده کاهش پيدا کرده آن هم در حالي که اين روابط در پربار و غني کردن اوقات فراغت و ايجاد همدلي و همبستگي اعضاي فاميل تاثير گذار است.
وي خاطرنشان مي کند: علاوه بر اين با خبر شدن از حال و روز يکديگر و گسترش روابط خانوادگي مي تواند به آشنايي هاي بين دختر و پسر و ازدواج و حتي جلوگيري از طلاق و خودکشي بينجامد.
اين جامعه شناس مي گويد: افزايش ۱۴ درصدي آمار خودکشي نسبت به سال گذشته، افزايش طلاق يا کاهش ازدواج همگي ناشي از کاهش روابط و ديد و بازديدها و برگزار نکردن مراسمي مثل نوروز است که مي تواند خانواده را به هم نزديک کند. اين در حالي است که غربي ها مراسم کريسمس را همانند گذشته به خوبي برگزار مي کنند اما ما رسم و رسومات قديمي عيد را کم اهميت مي شماريم و کوشش نمي کنيم تا خانواده ها کنار هم جمع شوند و ديد و بازديد صورت بگيرد. اين کار موجب مي شود به تدريج محبت ها کم شده و افراد خانواده از هم دور شوند. از سوي ديگر کوچک ترها ياد نمي گيرند به بزرگ ترها احترام بگذارند و همين مسئله باعث مي شود تا به تدريج از احترام بزرگ تر هاي خانواده و قدرت مشروع آن ها کاسته شود و متاسفانه مشکلات امروز جوانان ما هم از همين جا نشأت مي گيرد.